De juiste keuze

De Slaapvoorlichters: garantie voor kwaliteit

Een goed bed kopen is niet eenvoudig. U wilt immers een bed dat precies bij u past én bovendien jaren meegaat. Als Slaapvoorlichters stellen wij zeer hoge eisen aan de merken die wij voeren: de materialen, de technologie, het ontwerp, alles moet van de hoogste kwaliteit zijn. Anders kunnen wij er niet volledig achter staan en dan laten wij u er zeker niet op liggen.

vering van matras

In gesprek met de therapeut

Chris Schröder,
Geboren 8 oktober 1952 te Hilversum
Fysio- en manueel therapeut, realisator van het eerstelijns Medisch Centrum De Eedenburgh te Hilversum.

De deskundige van het bewegingsapparaat

Op de vraag of hij zijn visie wil geven op het belang van het slapen en de rol die de matras daarin speelt voor met name de rug, verschijnt er een milde glimlach op zijn gezicht. "Ik weet niet of de Slaapvoorlichters wel zo blij zullen zijn met mijn mening. De algemene stelling dat de wervelkolom zoveel mogelijk gelijkmatig ondersteund moet zijn, is een open deur die iedereen kan bedenken. Daar heb je de Slaapvoorlichters niet voor nodig. Maar welke matras voor wie nou goed is, is een moeilijker te beantwoorden vraag." Schröder is van mening dat niemand weet wat een goede matras is.


Nooit is er gedegen onderzoek gedaan naar de relatie van de matras en de kwaliteit van slapen. In het Medisch Centrum de Eedenburgh, waar Chris Schröder de afdeling Fysiotherapie runt, zijn twaalf fysiotherapeuten werkzaam. Alle specialisaties zijn daar vertegenwoordigd: manuele therapie, sportfysiotherapie, een deskundige op het gebied van het bekken (waaronder problematiek rondom de zwangerschap en incontinentie), verder een deskundige die zich bezighoudt met de geriatrische patiënt, een oedeemtherapeut, een hartrevalidatietherapeut, maar ook een kinderfysiotherapeut en - heel uitzonderlijk - een ademtherapeut, voor het steeds meer voorkomen van klachten zoals COPD, astma en hyperventilatie. Al deze gespecialiseerde fysiotherapeuten worden geconfronteerd met specifieke vragen over het slapen.


Voor een kind gelden andere regels dan voor een senior, als het om de aanschaf van een bed en een matras gaat. Schröder: "Men zou zelfs zo ver kunnen gaan met te zeggen dat het op een stevige ondergrond slapen voor sommige mensen prettiger is dan op een zachte ondergrond. Immers, de prikkel van de stevige ondergrond dwingt de slaper tot regelmatig draaien. Voor bepaalde aandoeningen is het draaien een betere optie dan langdurig in één houding liggen. Juist omdat het slapen in combinatie met de verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat heel complex kan zijn en niemand een standaardoplossing voor de verschillende situaties heeft, ben ik blij met de Slaapvoorlichters. Natuurlijk kan je allerlei merken matrassen kopen. Alleen, als de matras je niet bevalt is er weinig service en heb je veel geld uitgegeven aan iets waar je geen plezier aan beleeft. De Slaapvoorlichters ziet deze complexiteit als een uitdaging en is pas tevreden als de klant slaapt zoals hij of zij zich dat had voorgesteld." Kom naar de winkel voor een goed slaapadvies.

Voorkomen is beter dan genezen

"Er zijn vele factoren die de kwaliteit van slapen beïnvloeden. Dat een goede slaap essentieel is voor een gevoel van algeheel welbevinden is ontegenzeggelijk. Een van de factoren die een goede slaap beënvloedt is een bed. Ieder individu heeft zijn eigen voorkeur. De maat is: sta ik ’s morgens uitgerust op? Een slecht uitgerust lichaam verhoogt namelijk de kans op slaapproblemen en klachten; voorkomen is beter dan genezen", aldus Schröder.

Voor een optimale nachtrust is een goed verende matras vereist, plus een ondergrond die al dan niet meebeweegt. Zo’n ondergrond is bijvoorbeeld een boxspring, een lattenbodem of een spiraalbodem. Samen met de matras vormt deze een flexibele combinatie, die wijkt waar het nodig is (bij heupen en schouders), maar steun geeft bij benen, taille en nek. De keuze van het juiste kussen is al even belangrijk. Want alleen zo ligt de wervelkolom, en in het verlengde daarvan ook het hoofd, echt horizontaal. Mede door gebruik van het juiste kussen rust u goed uit en wordt u fit wakker. Zonder hoofd-, nek- of rugpijn.

Hard slapen, een pijnlijk misverstand

De stelling dat slapen op een hard matras gezond zou zijn, is een hardnekkig misverstand dat wij blijven bestrijden. Op een harde ondergrond krijgt uw lichaam nauwelijks de kans om echt uit te rusten, met alle vervelende gevolgen van dien. Een doorgezakt bed is overigens ook niet goed. In beide gevallen ligt de wervelkolom in een kronkel. Oftewel: in een verkeerde lighouding. Hierdoor ontstaat er ongewone druk of rek op de tussenwervelschijven, die tegen de ochtend pijn in uw rug veroorzaakt. Dit terwijl de nachtrust uw lichaam juist ontspanning moet brengen. Voor een optimale nachtrust is een goed verend matras vereist en een ondergrond die al dan niet meebeweegt.